OMSCHRIJVING

Veilig op weg

Elk jaar komt de Algemene Periodieke Keuring weer om de hoek kijken. Oftewel de APK. In Nederland bestaat er een keuringsplicht voor personen- of bedrijfsauto’s. De APK is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten en voertuigen moeten na drie jaar jaarlijks gekeurd worden. Bij de keuring word gekeken naar de staat op dat moment.

Een offerte voor APK keuring kunt u online opvragen: Online Offerte opvragen

Bij de APK word onder andere gelet op de volgende onderdelen:

Verkeersveiligheid

Remmen:
De remmen worden gecontroleerd op het behalen van een bepaalde vertraging. Naast die vertraging mag de remvertraging tussen links en rechts maar een beperkt percentage verschillen. Dit wordt gemeten op een remmenbank.

Wielophanging en stuurinrichting:
De wielophanging en de stuurinrichting mogen niet meer dan de voorgeschreven speling vertonen.

Schokdempers:
De schokdempers moeten naar behoren functioneren, zodat de de auto een goede wegligging heeft. Daarnaast mogen de schokdempers niet lekken.

Banden:
Op de banden moet voor de APK minimaal een profiel van 1,6 millimeter zitten. Naast het profiel mag het karkas van de banden niet zichtbaar zijn.

Verlichting:
De verlichting mag niet te hoog of te laag zijn afgesteld. Dit omdat er andersrespectievelijk geen zicht is of andere weggebruikers verblind kunnen worden.

Carrosserie:
De carrosserie moet deugdelijk zijn. Dat wil zeggen dat de carrosserie niet dermate door corrosie aangetast mag zijn dat het de APK voorschriften overschrijdt. Ook mag de carrosserie geen ernstige beschadigingen hebben.

Milieu

Uitlaatgassen:
De auto’s moeten aan bepaalde emissie eisen voldoen. Daarbij wordt een verschil gemaakt tussen Benzine (+ LPG) en Diesel auto’s. Bij benzinemotoren wordt de viergasmeting uitgevoerd. Hierbij wordt gemeten of er een optimale verbranding is. Wanneer dat niet het geval is, moet de verhouding van lucht en brandstof aangepast worden.

Bij dieselmotoren Word de roetmeting gedaan. Hierbij wordt de uitstoot van schadelijke stoffen gemeten. Daarbij moet een aantal keren gas worden gegeven zodat van de uitstoot een meting kan worden gedaan.

© Copyright 2020 Autobedrijf Janssen, Haps gemeente Cuijk